P-piller – rådgivning och olika sorter

Kvinna som önskar p-piller förnyelse. Sök vård på ReceptOnline.se

Artikel

Publicerad

2023-12-25

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

P-piller är ett av de vanligaste och mest effektiva preventivmedlen. De används inte bara för att förhindra oönskad graviditet utan kan även bidra till att reglera menstruationscykeln, lindra menssmärtor och behandla vissa hormonella obalanser. Här kan du läsa om olika sorters p-piller, hur de fungerar och påverkar kroppen, samt för- och nackdelar med de olika varianterna.

Vad är p-piller och hur fungerar de?

P-piller är ett preventivmedel i tablettform som innehåller syntetiska versioner av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. Därför kallas de ibland också kombinerade p-piller. P-piller tas vanligtvis en gång om dagen och ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet om de används korrekt. P-piller förhindrar graviditet genom:

  • Hämmad ägglossning: De viktigaste aktiva ingredienserna i kombinerade p-piller är syntetiska former av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. Dessa hormoner arbetar tillsammans för att förhindra ägglossningen, vilket innebär att inga ägg frigörs från äggstockarna. Utan ägglossning finns det inget ägg som kan befruktas av spermier, vilket effektivt förhindrar graviditet.
  • Tjockare sekret i livmoderhalsen: P-piller gör också att sekretet i livmoderhalsen blir tjockt och segt, vilket gör det svårare för spermier att tränga in i livmodern och nå fram till ett eventuellt ägg.
  • Tunnare livmoderslemhinna: Livmoderslemhinnan blir tunnare vilket gör att ett befruktat ägg får svårt att fästa.

Olika sorters p-piller

Det finns olika sorters p-piller och de fungerar på lite olika sätt.

Kombinerade P-piller

Kombinerade p-piller innehåller både östrogen och gestagen (syntetiskt progesteron). Kombinerade p-piller är den vanligaste typen och ofta det man menar när man pratar om p-piller. P-piller tas en gång om dagen vid ungefär samma tid. Du väljer själv när på dygnet du vill ta dem. För att det ska bli lättare att komma ihåg att ta pillren brukar man rekommendera att du gör det i samband med något annat du gör ungefär samma tid varje dag, som att borsta tänderna eller äta frukost.

P-piller kommer på kartor med 21 eller 28 tabletter. Om du har en karta med 28 tabltter är de sju sista tabletterna placebo-piller, så kallade sockerpiller. Tidigare rekommenderade man att göra ett uppehåll på 7 dagar, antingen genom att äta sockerpiller eller genom att inte ta några tabletter alls. Under uppehållet eller dagarna då du äter sockerpiller får du en mensliknande blödning som kallas bortfallsblödning. För att minska antalet blödningar samt göra metoden säkrare rekommenderas nu istället att man "äter ihop" kartorna, alltså gå direkt på nästa karta och hoppa över sockerpillrena och uppehållet. På det sättet kan man även använda p-piller för att skjuta upp mensen.

Minipiller

Minipiller innehåller enbart gestagen och är ofta ett alternativ för dig som inte vill eller kan ta östrogen, till exempel om du har ökad risk för att få blodproppar, har högt blodtryck, kraftig övervikt eller brukar ha migrän med så kallad aura. Om du tar minipiller är det viktigt att ta dem samma tid varje dag. Det får inte gå mer än 27 timmar mellan pillren.

Mellanpiller

Mellanpiller innehåller en något högre dos gestagen jämfört med minipiller och är mer effektiva. Mellanpiller förhindrar ägglossning när de tas regelbundet, vilket effektivt förhindrar graviditet. Mellanpiller ska också tas varje dag men är något mer flexibla än minipiller. Det får dock inte gå mer än 36 timmar mellan pillren. Både minipiller och mellanpiller kan göra att mensen helt uteblir eller att du får oregelbundna blödningar.

Hur säkra är p-piller?

P-piller är en av de mest effektiva preventivmetoderna som finns så länge de används korrekt. Om du tar p-piller regelbundet och enligt instruktionerna, utan att missa några piller, är de mer än 99% effektiva.

Om du glömmer att ta ett piller, tar pillret vid olika tider varje dag eller får någon sjukdom som orsakar kräkningar eller diarré påverkas effektiviteten negativt. För att maximera effektiviteten av p-piller är det därför viktigt att:

  • Ta p-pillret vid samma tid varje dag.
  • Inte missa några piller.
  • Prata med en läkare om du tar några andra mediciner, eftersom vissa läkemedel kan påverka hur väl p-pillret fungerar.
  • Använda ett alternativt skydd (som kondom) om du kräkts eller fått diarré kort efter att du tagit ett piller, eller om du har råkat missa ett piller.

Det är också viktigt att komma ihåg att p-piller inte ger något skydd mot könssjukdomar.

Missat p-piller

Om du missar att ta ett p-piller kan det påverka skyddet mot graviditet. Vad du bör göra beror på vilken typ av p-piller du använder (kombinerade p-piller eller minipiller) och när i din cykel du missade pillret. Läs igenom bipacksedeln som kommer med dina p-piller för specifika instruktioner som gäller just din pillertyp. Om du ofta missar piller kan det vara värt att överväga en annan form av preventivmedel som passar din livsstil bättre.

Fördelar med p-piller

P-piller är inte bara en effektiv preventivmetod utan kan ibland också användas för att behandla olika typer av hormonella besvär. Några av fördelarna med p-piller är:

  • Hormonerna i p-piller kan lindra besvär som svåra menssmärtor, riklig mens och PMS.
  • P-piller minskar risken för äggstockscancer och livmodercancer.
  • Vissa p-piller har bra effekt mot akne och kan därför användas för behandling av aknebesvär.
  • Med p-piller kan du enkelt skjuta upp din mens.

Biverkningar och nackdelar med p-piller

Alla hormonella preventivmedel påverkar kroppen på något sätt. Det är vanligt att uppleva vissa biverkningar innan kroppen vant sig vid de ändrade hormonnivåerna, till exempel:

  • Huvudvärk
  • Humörsvängningar
  • Nedstämdhet
  • Viktförändring
  • Ömma bröst
  • Mellanblödningar

Om du upplever ihållande besvär eller mår väldigt dåligt av dina piller bör du prata med en läkare. Du kan testa en annan sorts p-piller eller byta till ett annat preventivmedel som fungerar bättre.

Andra nackdelar med p-piller är att de innebär en viss ökad risk för blodpropp. Vissa tycker också att det är en nackdel att behöva komma ihåg att ta pillren varje dag.

Mens mitt i kartan? Mellanblödningar och p-piller

Det är inte ovanligt att uppleva mellanblödningar när man använder p-piller, speciellt under de första månaderna. Mellanblödningar är lätta blödningar eller fläckvis blödande som kan inträffa mellan menstruationerna. En vanlig orsak är att kroppen håller på att anpassa sig till de nya hormonnivåerna. Detta är särskilt vanligt under de första tre till sex månaderna av användningen av p-piller. En annan vanlig orsak till mellanblödningar är missade piller. Att hoppa över ett piller, eller inte ta p-pillren vid samma tid varje dag, kan störa kroppens hormonbalans och leda till blödningar.

Om du har mellanblödningar i över 3 månader efter att du börjat med preventivmedel eller om du inte har någon förklaring till dina blödningar bör du söka vård för att få det utrett. Läkaren kan hjälpa till att fastställa om blödningen beror på dina p-piller eller om det finns någon annan orsak som bör undersökas, som till exempel könssjukdomar eller cellförändringar. I de flesta fall är mellanblödningar med p-piller ofarliga och försvinner när kroppen har anpassat sig till hormonerna.

Förnya recept på p-piller online

För att börja med p-piller måste du gå till en läkare eller barnmorska som skriver ut ett recept till dig. Under besöket får du svara på frågor om dig själv, din hälsa och om någon i din familj haft en blodpropp.

Om du redan har ett recept och är nöjd med det p-piller du tar kan du snabbt och enkelt få hjälp med att förnya receptet online hos oss på ReceptOnline. Fyll i vårt hälsoformulär så får du receptet förnyat av en läkare inom 15 minuter.

Artiklar

Relevanta artiklar