Fotsvamp – orsaker, symtom och behandling

Fotsvamp på foten | Få behandling på ReceptOnline.se

Fotsvamp – Orsaker, symtom och behandling | ReceptOnline

Artikel

Publicerad

2024-02-01

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Fotsvamp är en vanlig svampinfektion som ofta sätter sig i huden mellan tårna. Vid fotsvamp fjällar och flagnar huden och det är vanligt att det kliar eller svider. Det kan också bli små sprickor i huden. Svampen trivs i varma och fuktiga miljöer, och det är vanligt att smittas om du går barfota i till exempel ett omklädningsrum. Du kan själv behandla fotsvamp med receptfria läkemedel. I svårare fall kan du behöva starkare, receptbelagda medel för att helt bli av med svampen.

Vad är fotsvamp?

Fotsvamp är en vanlig hudåkomma som orsakas av en svampgrupp som kallas dermatofyter. Svampen orsakar en infektion i hudens yttersta lager vilket leder till att huden börjar producera fler celler än normalt. Det leder i sin tur till att huden på det drabbade området blir tjock och börjar fjälla.

Fotsvamp smittar lätt och kan spridas genom hudflagor som fastnat på till exempel golv, mattor, sängkläder eller andra ytor som kommer i kontakt med bara fötter. Det är vanligast att smittan sprids i fuktiga och varma miljöer där människor går barfota, såsom i duschar, omklädningsrum och simhallar. Svampen kan även spridas genom direkt hudkontakt eller om du delar handduk, strumpor eller skor med någon annan. För att minska risken för att sprida eller få fotsvamp kan det vara bra att till exempel använda badtofflor i omklädningsrum och inte dela personliga föremål.

Symtom på fotsvamp

Det är vanligast att fotsvamp uppstår mellan två tår, oftast lilltån och tån bredvid. Ofta drabbas båda fötterna. Du kan också få fotsvamp på sidan av foten eller under den, till exempel på hälen. De vanligaste symtomen på fotsvamp är:

  • Klåda och sveda, särskilt mellan tårna.
  • Röd, fjällande eller flagnande hud.
  • Ibland kan det uppstå sprickor eller sår i huden.
  • I svåra fall kan det bildas blåsor eller sår.
  • Torr hud under fotsulan eller på sidan av foten, ofta med en röd kant i övergången mot den friska huden.

Det är vanligt att få återkommande besvär med fotsvamp. Så kallad kronisk fotsvamp avser en långvarig eller återkommande infektion. Det innebär att symtomen är ihållande och kan vara svårare att behandla än vid en mer tillfällig infektion. Vid kronisk fotsvamp kan du få fjällig hud som påminner om eksem. Fotsvamp kan ibland också sprida sig till tånaglarna och orsaka nagelsvamp. Då blir naglarna tjocka, mjuka och gulaktiga.

Behandling av fotsvamp

Fotsvamp behandlas effektivt med receptfria läkemedel som finns på apotek, exempelvis i form av kräm, gel, lösning eller puder. Valet av behandling beror ofta på din hud; gel passar för fuktig hud medan kräm är bättre för torr hud. Vissa medel används endast en gång medan andra kräver flera veckors användning. Vid mycket besvärande klåda kan medel med hydrokortison användas. Om fotsvampen återkommer eller är svårbehandlad kan du behöva receptbelagt läkemedel i tablettform. För att förhindra återkommande fotsvamp kan svampdödande medel också användas i skor och strumpor.

Förebyggande åtgärder

Du kan själva minska risken att drabbas av fotsvamp. Här är några tips på hur du förebygger svampinfektion:

  • Håll fötterna torra och rena: Svamp trivs i fuktiga miljöer, så det är viktigt att tvätta fötterna regelbundet och att torka dem noggrant efter dusch eller bad, särskilt mellan tårna. Gå gärna barfota hemma för att lufta fötterna utan skor eller strumpor.
  • Välj skor och strumpor som andas: Skor och strumpor som låter dina fötter andas minskar risken för överdriven svettning, vilket kan skapa en miljö där svamp kan växa. Undvik trånga eller täta skor, som gummistövlar.
  • Byt strumpor ofta: Om dina fötter blir svettiga under dagen bör du byta till torra, rena strumpor. Byt alltid strumpor när du har tränat.
  • Undvik att gå barfota på offentliga platser: Använd badtofflor i duschar, omklädningsrum och simhallar för att skydda dina fötter från att komma i kontakt med svampsporer.
  • Tvätta i 60 grader: Tvätta dina strumpor i 60 grader så att svampsporerna dör.

När ska du söka vård?

Kontakta en vårdcentral om dina besvär inte blivit bättre efter några veckors behandling med receptfria läkemedel. Fotsvamp kan ibland förväxlas med andra hudbesvär, som psoriasis eller atopiskt eksem. En läkare kan säkerställa att det är en svampinfektion du drabbats av och skriva ut receptbelagda läkemedel vid behov.

Du bör också söka vård om du har diabetes och får fotsvamp eller om ett barn under 10 år uppvisar symtom på fotsvamp.

Artiklar

Relevanta artiklar