Nagelsvamp - symtom, orsaker och behandling

Nagelsvamp - Symtom, orsaker och behandling | ReceptOnline

Artikel

Publicerad

2024-03-24

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Nagelsvamp är en vanlig åkomma som kan drabba både tå- och fingernaglar. Vid nagelsvamp förändras naglarnas utseende. De kan bli tjocka, sköra och missfärgade. Här går vi igenom vanliga symtom vid nagelsvamp, vad som orsakar det och vilka behandlingsalternativ som finns.

Vad är nagelsvamp?

Nagelsvamp orsakas oftast av svampar av typen trådsvamp (dermatofyter), men även jäst- och mögelsvampar kan ligga bakom infektionen. Svampen trivs i fuktiga, varma miljöer, vilket gör att det oftast är tånaglarna som drabbas. I de flesta fall orsakas nagelsvamp av fotsvamp som sprider sig till en eller flera naglar. Nagelsvamp på fingrarna är mindre vanligt än på tårna, men det förekommer.

Symtom på nagelsvamp

Nagelsvamp drabbar sällan alla fingrar eller tår. Det är vanligast att få symtom på stortån och lilltån. De första tecknen på nagelsvamp kan vara svåra att märka. Symtomen utvecklas ofta gradvis och kan börja som vita eller gula fläckar på nageln, som snart följs av andra mer påtagliga förändringar. Nageln blir gul och skör och ytan kan börja fjälla. Därefter blir nageln tjock och deformeras. I vissa fall kan den helt falla av.

Hos de flesta orsakar inte nagelsvamp några besvär utöver att nagelns utseende förändras. Om nageln blir väldigt tjock och deformerad kan du dock få nageltrång eller uppleva smärta och obehag om du har skor som trycker mot nageln. Det kan också göra ont om hela nageln har fallit bort.

Varför får man nagelsvamp?

Vem som helst kan drabbas av nagelsvamp, men det finns vissa faktorer som kan öka risken:

  • Ålder: Risken för nagelsvamp ökar med åldern, delvis på grund av långsammare nagelväxt och nedsatt blodcirkulation.
  • Kraftiga svettningar: Riklig svettning om fötterna främjar svampens tillväxt.
  • Att gå barfota i offentliga utrymmen: Svampsporerna sprids lätt i fuktiga miljöer som i omklädningsrum och badhus.
  • Nagelskador: Skador på nageln eller omgivande hud gör det lättare för svampen att få fäste.
  • Trånga skor och strumpor: Svampen trivs i varma och fuktiga miljöer.

Behandling av nagelsvamp

Behandling är inte alltid nödvändig vid nagelsvamp, särskilt om infektionen inte medför några direkta besvär utöver att nageln ändrar utseende. För många kan nagelsvampen minska i omfattning eller till och med försvinna av sig själv över tid. För de som ändå vill behandla tillståndet finns flera alternativ. Ett vanligt förstahandsval är att använda medicinskt nagellack som finns att köpa receptfritt. Dessa lack bidrar till att skydda nageln mot ytterligare infektioner och skador och innehåller ämnen som bekämpar svampen. Om du har mer omfattande besvär kan läkare skriva ut receptbelagda medel, antingen som ett särskilt nagellack eller i tablettform. Behandlingen kräver tålamod och uthållighet, ibland upp till ett år, för att fullständigt utrota svampinfektionen och återställa nagelns hälsa. Även om du blir av med dina besvär finns det risk att svampen kommer tillbaka.

Förebyggande åtgärder

För att minska risken att drabbas av nagelsvamp finns det flera förebyggande åtgärder du kan vidta:

  • Håll god hygien: Tvätta fötterna med tvål och vatten varje dag.

  • Håll fötter och händer torra: Svampar trivs i fuktiga miljöer, så torka fötter och händer noggrant efter dusch eller bad. Lufta gärna fötterna när du har möjlighet.

  • Använd skor och strumpor som andas: Välj skor och strumpor som låter dina fötter andas. Byt strumpor varje dag och efter träning eller om dina fötter blivit svettiga.

  • Tvätta strumpor i 60 grader: Tvätta alltid använda strumpor i minst 60 grader så att svampsporerna dör.

  • Undvik att gå barfota på offentliga platser: Använd flip-flops eller badskor i omklädningsrum och på badhus för att undvika direktkontakt med golv där svamp kan finnas.

Genom att följa dessa tips kan du minska risken för att utveckla nagelsvamp och hålla dina fötter och naglar friska.

Smittar nagelsvamp?

Ja, nagelsvamp kan smitta. Den sprids genom direktkontakt med infekterade naglar eller genom indirekt kontakt med objekt eller ytor som bär på svampsporer, såsom golv i omklädningsrum, badrumsmattor, skor, strumpor och nagelklippare. Risken för att överföra eller få nagelsvamp ökar i fuktiga och varma miljöer där svamparna trivs bäst. Även om risken för smitta från person till person är lägre jämfört med andra typer av svampinfektioner, som fotsvamp, är det viktigt att upprätthålla god fot- och nagelhygien för att minska risken att man sprider infektionen till andra.

Vanliga frågor

Kan man bli av med långt gången nagelsvamp?

Ja, även långt gången nagelsvamp kan behandlas och i många fall bli helt bra. Behandlingen kan dock kräva längre tids användning av receptbelagda läkemedel. Det är viktigt att följa behandlingsplanen noggrant och ha tålamod, eftersom det kan ta tid att bli av med svampen.

Finns det någon huskur mot nagelsvamp?

Även om det finns många huskurer som påstås behandla nagelsvamp, såsom att badda nageln med ättika eller tea tree-olja, har de inte någon vetenskapligt bevisad effekt.

Nagelpsoriasis eller nagelsvamp?

Nagelpsoriasis och nagelsvamp kan ha liknande symtom, såsom förtjockning och missfärgning av nageln. En viktig skillnad är dock att nagelpsoriasis kan leda till andra symtom på psoriasis på kroppen, medan nagelsvamp sällan påverkar andra områden än naglarna. En läkare kan hjälpa till att ställa korrekt diagnos.

Hur ser nagelsvamp ut?

Nagelsvamp kännetecknas av gula, tjocka och sköra naglar. Den drabbade nageln kan också deformeras. Alla naglar på en hand eller fot är sällan påverkade.

Artiklar

Relevanta artiklar