Soleksem: orsaker, symtom och behandling

Soleksem - Symtom och behandling av solallergi | ReceptOnline

Artikel

Publicerad

2024-04-29

Granskare

Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Soleksem är en form av överkänslighetsreaktion i huden som kan drabba vem som helst som vistas i solen. Det är speciellt vanligt under de första soliga dagarna på våren och under högsommaren. Soleksem visar sig ofta som kliande röda prickar på huden. Besvären försvinner oftast av sig själva inom några dagar. Här går vi igenom vad soleksem är, vanliga symtom, hur du kan lindra besvären och vad du kan göra för att undvika att drabbas.

Snabb hjälp inom 15 minuter

Har du ögonbesvär? Hos oss på ReceptOnline.se kan du få en snabb och smidig bedömning online, oavsett om det handlar om vagel, ögonlocksinflammation, ögoninflammation, torra eller röda ögon. Genom att besvara några frågor och ladda upp en bild kan du få en diagnos och behandling utan behov av videosamtal eller fysiskt besök. Vi hjälper dig med rätt vård och behandling direkt.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Vad är soleksem?

Soleksem är en hudreaktion som kan uppstå efter exponering för solens ultravioletta strålning, främst UVA- och UVB-strålar. Ibland kallas tillståndet även för solallergi, men det är tekniskt sett inte en allergi i traditionell mening. Istället handlar det om en överkänslighetsreaktion där huden reagerar på solens strålar, vilket kan leda till utslag och andra hudbesvär. Problemen är vanligast under våren och tidig sommar när huden är som minst anpassad till starkt solljus.

Symtom på soleksem

Soleksem yttrar sig olika från person till person men vissa symtom är vanligare än andra. De typiska tecknen inkluderar:

Röda prickar eller fläckar på huden Klåda Blåsor eller knottror som kliar mycket Rödflammig hud En brännande eller svidande känsla i huden

Symtomen tenderar att uppträda några timmar eller dagar efter solning. Huden på områden som varit exponerade för solen visar oftast tydliga tecken på irritation.

Orsaker till soleksem

Soleksem kan orsakas av flera faktorer, där solens ultravioletta strålning är den primära utlösaren. Personer med ljus hud är särskilt mottagliga eftersom deras hud innehåller mindre av det skyddande pigmentet melanin. Även vissa läkemedel och kosmetiska produkter kan öka hudens känslighet för solen och därmed bidra till risken för att utveckla soleksem.

En ökad känslighet kan också observeras hos personer som inte har exponerats för solen under en längre tid, exempelvis under vintermånaderna, eller när man reser till platser med starkare sol än vad man är van vid.

Vad händer med huden i solen?

När huden exponeras för solens strålar påverkas den av det ultravioletta (UV) ljuset, vilket kan leda till både omedelbara och långsiktiga skador. UVA-strålar tränger djupt in i huden och bidrar till åldrande och långsiktiga skador såsom rynkor och minskad elasticitet i huden, medan UVB-strålar främst påverkar de yttre hudlagren och orsakar solbränna. Båda typerna av UV-strålar kan skada DNA i hudcellerna, vilket ökar risken för hudcancer.

Är soleksem värre än att bränna sig?

Solbränna är en direkt skada på huden som uppstår när den utsätts för för mycket UV-strålning, vilket leder till att huden blir röd, svullen och gör ont. Denna typ av skada är en akut reaktion som oftast läker inom några dagar, även om upprepad exponering kan leda till mer allvarliga och långsiktiga skador.

Soleksem å andra sidan är inte direkt kopplat till mängden UV-strålning som huden absorberar, utan snarare en överkänslighetsreaktion mot solens strålar. Det kan innebära att även en kortare stund i solen, som kanske inte skulle orsaka solbränna, kan utlösa soleksem hos vissa individer. Soleksem gör oftast mindre ont än svåra solbrännskador, men det kan ändå vara mer besvärligt på grund av den intensiva klådan och att symtomen ofta sitter i längre. I båda fallen är det viktigt att skydda huden genom att använda solskydd med hög SPF, bära täckande kläder och undvika solen under de timmar då strålningen är som starkast.

Förebyggande åtgärder och behandling av soleksem

För att minska risken för att drabbas av soleksem är det viktigt att skydda sig mot solen:

– Använd solskydd med hög SPF (minst 30) som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. – Täck huden med kläder, hatt och solglasögon vid längre vistelser i solen. – Undvik solen under de timmar då den är som starkast, vanligtvis mellan klockan 11 och 15. – Vänj huden gradvis vid solen under våren för att undvika plötslig överexponering.

Om soleksem ändå uppstår finns det flera sätt att lindra symtomen:

– Undvik att vistas i solen i några dagar för att ge huden tid att läka. – Kyl ned det drabbade området med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande kräm. – Använd receptfria läkemedel som hydrokortisonkräm för att minska inflammation och klåda. – Vid kraftig klåda kan även antihistaminer vara till hjälp.

Det är viktigt att inte fortsätta sola om du har utvecklat soleksem, då detta kan förvärra tillståndet.

När ska jag söka vård?

Lindriga fall av soleksem läker oftast ut av sig själva. Kontakta vårdcentral om du har svåra symtom eller om eksemen inte ger med sig.

Kontakta genast vårdcentral eller en jouröppen mottagning om ett barn har bränt sig i solen och har blåsor i huden på ett område som är större än barnets hand.

Vanliga frågor

Hur ser soleksem ut?

Soleksem visar sig som röda, ibland svullna utslag på huden. Du kan också få blåsor eller knottror på huden och de uppstår vanligtvis på delar av kroppen som har exponerats för sol.

Varför får man soleksem?

Soleksem uppstår som en reaktion på solens ultravioletta strålar, särskilt när huden inte är van vid solen. Vissa personer är mer benägna att få soleksem, till exempel de med ljus hud eller de som använder vissa typer av läkemedel som ökar känsligheten för sol.

Hur får man bort soleksem?

Lindriga soleksem försvinner för det mesta av sig själva inom några dagar. För att minska symtomen kan man undvika solen, applicera kylbalsam eller återfuktande krämer, och använda antiinflammatoriska krämer som hydrokortison.

Är soleksem farligt?

Soleksem i sig är inte farligt, men det kan vara mycket obekvämt och störande. Det kan också vara ett tecken på att du inte smörjt in dig tillräckligt med solskydd. Att vara för mycket i solen ökar risken att drabbas av hudcancer.

Hur länge har man soleksem?

Soleksem försvinner oftast av sig själva inom några dagar, men det beror på hur svåra symtom du har. Du kan ha kvar symtomen i allt från ett par dagar till flera veckor, särskilt om du fortsätter att exponera huden för solen.

Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.

Artiklar

Relevanta artiklar