Urinvägsinfektion hos kvinnor: symtom, orsaker, behandling och förebyggande råd
Urinvägsinfektion efter samlag
Artikel
Publicerad
2023-07-01
Granskare
Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline
Urinvägsinfektion (UVI) är en vanlig infektion som kan vara mycket besvärlig. Det är vanligast att kvinnor får urinvägsinfektion, men även män kan drabbas. I den här artikeln kommer vi att fokusera på urinvägsinfektion hos kvinnor. Du kan läsa om urinvägsinfektion hos män här.
Snabb hjälp inom 15 minuter!
Upplever du vanliga symtom på urinvägsinfektion? Hos oss på ReceptOnline kan du få snabb behandling genom att besvara några frågor och få recept på antibiotika. Tjänsten lämpar sig för dig som är kvinna och har fyllt 15 år.
Hos oss kan du få snabb och smidig bedömning online, med diagnos och behandling utan videosamtal eller fysiskt besök.
Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.
Vad är urinvägsinfektion?
Urinvägsinfektion (UVI) är en bakteriell infektion i urinvägarna som drabbar cirka hälften av alla kvinnor någon gång i livet. Den orsakas oftast av att bakterier kommer in i urinvägarna, särskilt bakterierna E. coli och S. saprophyticus som finns naturligt i tarmen. Anledningen till att kvinnor löper större risk att drabbas av urinvägsinfektion än män är på grund av att deras urinrör är kortare och närmare ändtarmen, vilket gör det lättare för bakterier att nå blåsan. Urinvägsinfektion benämns även som blåskatarr eller cystit, vilket betyder inflammation i urinblåsan.
Vanliga symtom på urinvägsinfektion hos kvinna
Vanliga symtom på urinvägsinfektion är att du ofta känner dig kissnödig och att det kan svida eller göra ont när du kissar. Detta beror på att urinröret är inflammerat. Ibland kan det kännas som att du behöver kissa hela tiden. Vissa kan också må illa och ha ont i nedre delen av magen. Urinen kan vara grumlig och illaluktande men inte alltid. Du kan känna att du inte tömmer blåsan ordentligt och har svårt att hålla dig. Observera att du inte behöver ha alla tecken för att ha urinvägsinfektion utan endast vissa av dessa symtom kan förekomma.
Om du har minst två nytillkomna symtom, att det gör ont när du kissar, trängningar och täta blåstömningar i frånvaro av andra besvär i underlivet så är sannolikheten över 90% att du har drabbats av en urinvägsinfektion. Om du upplever dessa besvär kan du få snabb, säker och smidig hjälp här på ReceptOnline, helt utan fysiskt besök på vårdcentral eller videosamtal. Fyll i vårt hälsoformulär här för behandling inom 15 minuter.
Varför får man urinvägsinfektion?
Urinvägsinfektion uppstår när bakterier tränger in och förökar sig i urinvägarna. Urinvägarna omfattas av:
- Njurarna
- Njurbäcken
- Urinledarna
- Urinblåsan
- Urinröret
Infektioner som drabbar de nedre urinvägarna (urinblåsan och urinröret) kallas ofta blåskatarr/cystit eller nedre urinvägsinfektion. Om infektionen sprider sig till de övre urinvägarna (njurar och njurbäcken) kallas det för njurbäckeninflammation, pyelonefrit eller övre urinvägsinfektion. Njurbäckeninflammation är ett allvarligt tillstånd som kräver fysisk bedömning. Kontakta genast en vårdcentral eller jouröppen mottagning om du misstänker att du har drabbats av en njurbäckeninflammation. Sök vård på akutmottagning om vårdcentralen är stängd.
Vanliga orsaker till urinvägsinfektion
- Bakterier som kommit in i urinröret: Den absolut vanligaste bakterien som orsakar UVI är Escherichia coli, mer känd som E.coli. Även om E.coli förekommer naturligt i tarmen och oftast är ofarlig där, kan den orsaka problem när den hamnar i urinvägarna. För att minska risken att bakterier letar sig in i urinröret, bör du alltid torka dig framifrån och bak vid toalettbesök, kissa efter sexuell aktivitet, och dricka rikligt med vatten för att regelbundet spola ur urinvägarna.
- Kortare urinrör hos kvinnor: Kvinnor har ett betydligt kortare urinrör än män vilket leder till en mer direkt väg in i blåsan. Denna kortare sträcka innebär att bakterier har en enklare och snabbare väg att färdas, vilket ökar risken för urinvägsinfektioner hos kvinnor.
- Ökad risk vid samlag: Det är inte ovanligt att få urinvägsinfektion efter samlag. Bakterier som naturligt finns i underlivet hos både män och kvinnor kan i samband med samlag förflyttas mot urinrörets öppning. Det kan resultera i att bakterierna tar sig in i urinröret och därefter orsakar en infektion när de sprider sig till urinblåsan. Det rekommenderas därför att man alltid kissar efter sexuell aktivitet så att eventuella bakterier som tagit sig in kan sköljas ut.
- Ökad risk under graviditeten: Gravida kvinnor löper ökad risk för urinvägsinfektion på grund av bland annat hormonella förändringar. Dessa hormonella förändringar kan påverka urinvägarnas funktion och den växande livmodern kan komprimera urinvägarna, vilket kan försvåra urinens flöde och därmed skapa en miljö där bakterier trivs.
Behandling av urinvägsinfektion hos kvinnor
Den vanligaste behandlingen för urinvägsinfektion är antibiotika som dödar de bakterier som orsakat infektionen. Det är viktigt att slutföra hela antibiotikakuren för att säkerställa att infektionen försvinner helt. Om du har måttliga eller svåra besvär kan du få hjälp genom att att fylla i vårt hälsoformulär för bedömning och eventuell receptförskrivning av specialistläkare.
Ibland kan urinvägsinfektion hos kvinnor läka ut av sig själv inom en vecka. Om du har lättare besvär kan du därför avvakta, dricka rikligt med vatten för att spola ut bakterierna och ta smärtstillande vid behov.
Antibiotikabehandling för urinvägsinfektion: Hur snabbt verkar det?
Antibiotika för urinvägsinfektion börjar vanligtvis verka inom 1-2 dagar efter att behandlingen påbörjats. Symtomen kommer då att börja avta men det är viktigt att du slutför hela kuren för att förhindra att urinvägsinfektionen kommer tillbaka.
Kan man förebygga urinvägsinfektion?
Det finns vissa faktorer som ökar risken för urinvägsinfektion, såsom samlag, diabetes och sköra slemhinnor som är vanligt förekommande efter klimakteriet. För att förebygga och minska risken för återkommande urinvägsinfektioner kan man vidta följande åtgärder:
- Hygien: Tvätta underlivet med försiktighet och helst inte oftare än en gång om dagen. Om du tvättar ofta, och speciellt med tvål, kan det leda till att hud och slemhinnor blir uttorkade och du blir mer mottaglig för bakterieangrepp. När du tvättar och torkar dig, tänk på att det alltid ska ske framifrån och bak, detta för att minska risken för att tarmbakterier når urinröret.
- Kissa efter sex: En del får urinvägsinfektion efter samlag. För att undvika detta bör du försöka kissa direkt efter att du har haft sex.
- Drick mycket vatten: Drick bra med vätska så att du kissar regelbundet. På så sätt hjälper du blåsan att spolas igenom.
- Töm blåsan ordentligt: Försök tömma blåsan helt vid varje kisstillfälle så att du inte har urin kvar i blåsan. Är det svårt så kan du testa att gå runt lite efter att du kissat och sedan försöka igen.
När ska man söka vård för urinvägsinfektion?
Om du misstänker att du har urinvägsinfektion och visar tecken på en mer allvarlig infektion, såsom hög feber, frossa eller ryggont, bör du söka akut. Obehandlad urinvägsinfektion kan sprida sig till njurarna och orsaka njurbäckeninflammation, vilket är ett allvarligt tillstånd. Vi rekommenderar även att du söker din vårdcentral om du har blod i urinen eller får flera återkommande urinvägsinfektioner under en kort period då det kräver vidare utredning. Om du är osäker kan du alltid kontakta oss för vidare råd.
Urinvägsinfektion hos gravida och barn
Om du är gravid eller har ett barn som uppvisar symtom på urinvägsinfektion rekommenderas att söka vård så snart som möjligt. Det är viktigt att du inte väntar med att söka vård, utan söker fysisk vård för provtagning och behandling. Symtom på urinvägsinfektion hos barn kan innebära olika saker, och för gravida kvinnor kan urinvägsinfektioner orsaka komplikationer hos både mamman och det ofödda barnet. Därför är det viktigt att få rätt behandling så fort som möjligt, för att lindra symtomen och förebygga eventuella komplikationer. Hos gravida kvinnor ska urinvägsinfektioner alltid behandlas.
Vanliga frågor & svar kring urinvägsinfektioner hos kvinnor
Smittar urinvägsinfektion vid samlag?
Urinvägsinfektion smittar inte vid samlag. Däremot ökar risken för urinvägsinfektion när man har samlag då bakterier som finns i området kan sätta sig vid urinrörsmynningen och sprida sig uppåt. Även spermiedödande medel i kombination med preventivmedel som kondom och pessar kan öka risken för urinvägsinfektion hos dig som kvinna. Det är därför viktigt att försöka kissa direkt efter varje tillfälle du har samlag.
Hur länge kan man gå med obehandlad urinvägsinfektion?
Vid en urinvägsinfektion kan besvären oftast avta inom tre dagar, och ungefär 30 procent av de drabbade kvinnorna upplever att deras symtom försvinner inom en vecka utan behandling med antibiotika. Dock är det viktigt att inte låta en urinvägsinfektion vara obehandlad alltför länge. Även om symtomen kan försvinna efter några dagar finns det vid kvarvarande besvär en risk för att infektionen kan sprida sig till njurarna. Om dina besvär inte är övergående kan du få hjälp av en läkare som förskriver antibiotika för att bota urinvägsinfektionen.
Vad kan det vara om det inte är urinvägsinfektion?
Urinrörskatarr, även kallat uretrit, har symtom som påminner om urinvägsinfektion. Uretrit är en inflammation i urinröret som kan ge en brännande smärta, sveda vid urinering och ibland också flytningar. Denna åkomma kan orsakas av sexuellt överförbara infektioner, som klamydia men kan också förekomma som ett restsymtom från en utläkt urinvägsinfektion. Förutom uretrit kan irritation i urinröret eller andra gynekologiska åkommor också ligga bakom besvären. Det är viktigt att kontakta din gynekolog eller läkare på vårdcentralen om du misstänker uretrit för att diagnostisera och behandla tillståndet.
Varför har jag blod i urinen?
Ett symtom på urinvägsinfektion kan vara att du kissar blod. Det brukar i de flesta fall vara ofarligt och går över när urinvägsinfektionen är läkt. Vi rekommenderar dock att du söker din vårdcentral om du får blod i urinen, då det i vissa fall kan vara tecken på ett mer allvarligt tillstånd.
Det svider när jag kissar, är det urinvägsinfektion?
Ett av de vanligaste symtomen på urinvägsinfektion (UVI) är att du ofta känner dig kissnödig och att det kan svida eller göra ont när du kissar. Detta beror på att urinröret är inflammerat. Ibland kan det kännas som att som att du behöver kissa hela tiden.
Finns det någon huskur mot urinvägsinfektion?
Huskurerna vid urinvägsinfektion är många. När symtomen börjar är det bra att dricka mycket vatten. Lägg en värmedyna eller en värmekudde på nedre delen av magen där du har ont. Tranbärsjuice är en klassisk huskur vid urinvägsinfektion. Forskningsresultaten på tranbärsjuice som behandling vid urinvägsinfektion är dock inkonklusiva och är därför inte en allmän rekommendation.
Finns det något receptfritt mot urinvägsinfektion?
Det finns receptfria läkemedel på apoteket som kan lindra symtomen vid en urinvägsinfektion, såsom smärtstillande behandling, men de behandlar inte själva infektionen i sig. Om du misstänker att du har en urinvägsinfektion kan du få bedömning och behandling mot din urinvägsinfektion här online från någon av våra specialistläkare.
Senast uppdaterad: 2024-03-24
Få behandling inom 15 minuter utan videosamtal eller besök.