Lindra solbränna – effektiva tips för snabbare återhämtning

Lindra solbränna och kliande solsveda | ReceptOnline

Artikel

Publicerad: 2024-04-29

Granskare: Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Sommar, sol och värme är något som många av oss längtar efter under årets mörkare månader. Men solens strålar bär inte bara med sig värme och ljus, utan även UV-strålning som kan orsaka både kort- och långsiktig skada i huden. En vanlig följd av för mycket sol är solbränna som kan leda till smärta och sveda i huden. Här går vi igenom vad som händer i huden när du bränner dig i solen, hur du kan lindra symtomen när skadan redan är skedd och vad du kan göra för att påskynda läkningsprocessen.

Vad händer i huden när vi bränner oss?

När vår hud exponeras för solens ultravioletta strålar, särskilt UVB-strålarna, startar en rad processer i kroppen som kan leda till att vi bränner oss. UVB-strålarna är som starkast mitt på dagen. De kan tränga igenom de övre lagren av hud och orsaka direkt skada på hudcellerna. För att försvara sig börjar huden producera mer av ett pigment som heter melanin. Melanin hjälper till att skydda huden genom att absorbera och sprida ut de skadliga strålarna. När det händer blir huden mörkare. Att vi blir bruna när vi solar är alltså egentligen ett tecken på att kroppen försöker skydda sig mot UV-skador.

Om solen är för stark eller om huden exponeras för solen under en för lång tid klarar kroppen inte av att hantera det. Resultatet blir att vi bränner oss, vilket i själva verket är en form av inflammation. Inflammationen orsakar rodnad, svullnad och den där karakteristiska värmen och smärtan som många upplever vid solbränna. Inom några dagar kan de skadade hudlagren börja flagna och fjälla. Det är kroppens sätt att rensa ut skadade celler och ersätta dem med ny, frisk hud.

Att få många solbrännskador, speciellt när man är ung, kan öka risken för hudproblem senare i livet, som rynkor och hudcancer. Därför är det viktigt att tänka på hur mycket sol man får och att använda solskydd eller täckande kläder för att skydda huden.

Vanliga symtom på solbränna

De vanligaste tecknen på att du bränt dig i solen är:

  • Rodnad: Huden blir tydligt röd eller rosa, särskilt på de områden som utsatts för mest sol. Rodnaden är ett tecken på inflammation och att hudcellerna har blivit skadade.
  • Värme: Den drabbade huden känns varm eller het när du rör vid den. Detta beror på ett ökat blodflöde till området som en del av kroppens inflammatoriska reaktion.
  • Smärta och sveda: Huden kan göra ont eller svida vid beröring. Smärtan kan variera från mild till mycket intensiv beroende på solbrännans svårighetsgrad.
  • Svullnad: Vissa personer får också en svullnad där de bränt sig, vilket är ytterligare ett tecken på inflammation.
  • Klåda: Efter några dagar kan den solbrända huden börja klia när den läker och nya hudceller bildas.
  • Fjällning och flagnande: När huden börjar läka kan de övre, skadade hudlagren börja flagna eller fjälla. Detta är en naturlig del av läkningsprocessen där kroppen försöker göra sig av med skadade celler.

I allvarligare fall av solbränna kan ytterligare symtom såsom blåsor, allmän sjukdomskänsla, feber och till och med frossa förekomma.

Första hjälpen vid solbränna

När du märker att din hud blivit röd och öm efter en dag i solen finns det några steg du kan ta direkt för att minska obehaget:

  1. Sök skugga och undvik ytterligare sol – Det första och viktigaste steget är att omedelbart undvika ytterligare exponering för solen. Hitta en skuggig plats eller gå inomhus.
  2. Kyl ner huden – Använd kalla kompresser, ta en sval dusch eller bada i kallt vatten för att kyla huden och dra ihop blodkärlen, vilket kan minska rodnad och svullnad.
  3. Återställ vätskebalansen – Drick mycket vatten för att hjälpa kroppen att återhämta sig från värmeslag och uttorkning, vilket ofta följer med solbränna.
  4. Receptfria läkemedel – Kylbalsam eller salvor med hydrokortison kan minska klåda och inflammation. Kortisonsalva ska inte användas av barn under två år utan läkares rekommendation.
  5. Återfukta huden – Använd mjukgörande hudkräm för att underlätta läkningen.
  6. Undvik att irritera huden ytterligare – Klä dig i löst sittande, mjuka bomullskläder som inte irriterar huden. Undvik att röra vid eller klia på de solbrända områdena.

Behöver man söka vård för solbränna?

En lindrigare solskada läker ut av sig själv. Sök vård om du får en kraftig brännskada där det bildas blåsor på huden. Du bör också söka vård om du upptäcker en hudförändring någonstans på kroppen, särskilt om den förändras i utseendet, växer eller blöder. Sök vård akut om ett barn under ett år har fått solskador eller om du eller någon i din närhet visar tecken på värmeslag, som hög feber och frossa.

Soleksem eller solbränna?

Det kan ibland vara svårt att veta om du har bränt dig eller fått så kallat soleksem, eftersom symtomen liknar varandra. Soleksem visar sig oftast som ett kliande utslag och kan påverka både områden som varit exponerade för solen och sådana som varit täckta av kläder. Solbränna kännetecknas snarare av en tydlig rodnad och smärta där huden har utsatts för sol. Om du misstänker att det är soleksem du har kan du läsa mer om det här.

Förebygga solbränna – bästa tipsen

Ingen vill uppleva smärtan och obehaget från en rejäl solbränna. Här är några tips för att skydda din hud:

  • Använd solskydd med hög SPF: Använd alltid en solkräm med hög solskyddsfaktor (SPF 30 eller högre) och som ger både UVA- och UVB-skydd.
  • Återapplicera solskydd regelbundet – Glöm inte att återapplicera solskydd varannan till var tredje timme, och direkt efter bad eller om du svettas mycket.
  • Bär täckande kläder – Solhatt, solglasögon och kläder tillverkade i UV-skyddande material kan ge extra skydd mot skadliga solstrålar.

Genom att följa dessa råd kan du njuta av solen utan att oroa dig för de negativa konsekvenserna. Att ta hand om och skydda din hud är en viktig del av att kunna fortsätta att njuta av soliga dagar på ett säkert sätt.

Artiklar

Relevanta artiklar