Vabruari med magsjuka barn – när är det dags att stanna hemma från jobbet?

Vabbar du med magsjuka barn? Läs mer om hur du undviker smitta och när du kan gå tillbaka till jobbet

Vabruari med magsjuka barn

Artikel

Publicerad: 2024-02-28

Granskare: Sanna, specialistläkare inom allmänmedicin, ReceptOnline

Februari är här, och med det kommer inte bara snö och slask utan också den årliga traditionen som många föräldrar känner till alltför väl – vabruari. I februari tycks många av oss vara som mest sårbara för olika typer av virus, inte minst det fruktade magsjukeviruset. Magsjuka hos barn är inte bara jobbigt för de små, utan kan också ställa till det för hela familjen och leda till många dagar av vab. Men när är det egentligen dags att stanna hemma från jobbet? Hur länge ska ett magsjukt barn vara hemma från förskolan? Och vad kan man göra för att minska risken att resten av familjen smittas? Här går vi igenom allt om att vabba magsjuka barn.

När magsjukan slår till – smittorisken i hemmet

Magsjuka är en av våra mest smittsamma sjukdomar och när någon väl har blivit sjuk sprids viruset snabbt, inte minst bland barn på förskolor och skolor. Ett barn som får magsjuka får ofta symtom som kräkningar, diarré, magont och feber – inga trevliga upplevelser för en liten kropp.

När ditt barn får magsjuka är det väldigt svårt att helt undvika smittspridning inom familjen, men det finns en del förebyggande åtgärder som kan minska risken betydligt. God handhygien är A och O: tvätta händerna noga och ofta, särskilt efter toalettbesök och innan matlagning. Det kan också vara klokt att regelbundet rengöra ytor som ofta rörs vid, som dörrhandtag, kranar och toalettstolar, med desinfektionsmedel. Använd separata handdukar och försök att hålla den sjuka familjemedlemmen så isolerad från resten av hushållet som möjligt. Om ni har två toaletter kan det vara bra att låta den som är magsjuk ha den ena för sig själv.

När ska barn vara hemma från förskolan?

Barn med magsjuka bör vara hemma tills de åter är i form. De kan gå tillbaka till förskolan när de äter normalt och inte har haft några symtom som kräkningar eller vattentunn diarré på minst två dygn. För skolbarn gäller regeln att de bör stanna hemma i ett till två dygn efter att de blivit symtomfria.

Mitt barn har magsjuka, smittar jag?

Om någon i hushållet är magsjuk är risken stor att fler drabbas. Men det betyder inte att alla i familjen måste stanna hemma i förebyggande syfte. Så länge man är frisk går det bra att gå till jobb eller skola. Det gäller dock att vara noga med hygienen även utanför hushållet och att gå hem direkt om man får symtom. Symtomen på magsjuka hos vuxna kan skilja sig från dem hos barn. Läs mer om magsjuka hos vuxna här.

Om ett större utbrott av magsjuka sker kan det vara klokt att tillfälligt hålla friska syskon hemma, särskilt om de går på samma förskola som det sjuka barnet. På så sätt kan man begränsa smittan och undvika att fler barn blir sjuka.

Bra mat till magsjuka barn

Det första och viktigaste steget när ditt barn har magsjuka är att säkerställa att barnet får i sig tillräckligt med vätska. Magsjuka kan leda till uttorkning, speciellt hos små barn, så att se till att de dricker ordentligt är mycket viktigt. Ge barnet lite vätska ofta, för stora mängder kan göra att barnet kräks igen. Om barnet kräks mycket eller har kraftiga diarrér kan du behöva ge det vätskeersättning, som hjälper till att återställa kroppens vätskebalans. Vätskeersättning för barn finns receptfritt på apotek.

Barn som är magsjuka vill oftast inte äta, men tarmen återhämtar sig snabbare om barnet också kan få i sig mat utöver vätskan. När barnet själv vill börja äta igen kan du därför börja erbjuda små mängder mat åt gången. Börja gärna med lättsmält mat som är skonsam för magen. Här är några tips på bra mat efter magsjuka:

  • Blåbärssoppa
  • Morotssoppa
  • Kokt potatis eller ris
  • Vitt bröd

Undvik fiberrika livsmedel och frukt tills barnet mår helt bra igen, det kan förvärra symtom som diarré.

Att tänka på när du vabbar ett magsjukt barn

  • Inkubationstiden för magsjuka kan variera, men det är vanligt att symtomen uppstår inom ett till två dygn efter exponering för viruset. Var uppmärksam på hur syskon och andra familjemedlemmar mår.
  • Magsjuka är mycket smittsamt. Undvik nära kontakt med den sjuka så gott det går och var noggrann med städningen i hemmet. Det är särskilt viktigt att hålla toalettstolen ren för att minska risken för smittspridning. Om du som förälder blir sjuk är det lika viktigt att vidta samma åtgärder för att skydda andra familjemedlemmar.
  • Det är mycket viktigt att tänka på vätskeintaget vid magsjuka. Att få i sig små mängder vatten eller vätskeersättning kan ofta hjälpa till att förhindra uttorkning, särskilt hos barn. Sök vård akut om ditt barn visar tecken på uttorkning, som torra läppar, minskad urinering eller extrem trötthet.

Artiklar

Relevanta artiklar